Šodó ve filmu a literatuře
Takovému fenoménu jakým je Adamovo Šodó se nevyhnula ani pozornost filmu. A to nejen ledajakého, ale přímo tří-oskarového.
Fanouškům mafiánských románů Maria Puza nemusíme jistě připomínat historii a činy známé sicilské rodiny Corleone v 50-tých letech v USA.
Jedna z nejpovedenějších a nezapomenutelných scén je i ale velmi veselé ztvárnění vyděračských praktik, kdy nic netušící oběť
nalezne právě koňskou hlavu svého oblíbeného hřebce ráno ve své vlastní posteli.
Kniha Gotfather (Kmotr) patří mezi bestsellery a stejnojmenný film se dodnes pohybuje na horních příčkách oblíbenosti filmů.
A abychom nezapomněli také na naši vlastní českou tvorbu, tak přidáváme jako jeden příklad za všechny velice známou, oblíbenou a
často citovanou knihu našeho oblíbeného autora a výborného kamaráda Karla Poláčka, která byla také zfilmována. Ano, je to právě
kniha Bylo nás pět. Už Karel Poláček věděl:
"Do školy chodím každý den kolem jednopatrového domu, na kterém je štít s nápisem Martin Bejval. A pod tím jest tiskacím písmem
napsáno: Povoznictví a obchod uhlím. Ten nápis je modře a červeně vymalovaný a po obou stranách jsou zkřížená kladívka, což se mi
velice líbí. Ale ještě více se mně líbí koňská hlava, co je přidělaná mezi dvěma okny v prvním patře. Když jsem byl malý, tak se mně
ta hlava nic, ale docela nic nelíbila, jelikož jsem se jí bál. Ona má porád otevřenou hubu a cení zuby. Ušklíbá se tak, jako by na
mne něco věděla, počkej, ty kluku nezdárná, já to na tebe řeknu. Chodil jsem na ni žalovat, že se v jednom kuse na mne šklebí a já
jí přece nic nedělám. To ona porád začíná, ať si to nechá! Maminka mne musila chlácholit a pravila, že ta hlava mně nic nemůže udělat,
jelikož je dřevěná."
|
|
Vaříme v Šodó
Tuto rubriku sponzoruje Prasečák Petřiny ® .. dodavatel nutričně hodnotné a potravinářsky čisté stravy pro naše borce.
|
Na prosby mnoha našich věrných čtenářů a obdivovatelů si dnes uvaříme oblíbené šodó.
Ingredience
200g moučkového cukru
1 citron
250ml vína marsala
5 žloutků
Postup přípravy
Očistíme citron a nastrouháme z něj kůru. Vejce rozklepneme, žloutky dáme do kastrůlku, přidáme moučkový cukr a mícháme tak dlouho dokud krém nezačne bělat
a vypadá jako nadýchaný. Přidáme kůru a po troškách přidáváme víno, pořád mícháme. Kastrol vložíme do většího naplněného vodou a lahůdku dál budeme
připravovat ve vodní lázni. Mícháme, aby krém zhoustnul. Necháme ho přejít krátkým varem. Když šodó získá dobrou konzistenci, rozlijeme
krém do pohárků a podáváme s piškoty, nebo přeléváme přes dukátové buchtičky.
|